I år er det første gang at en vinner av LOs litteraturpris skal kåres. Opprinnelig skulle prisen deles ut på arbeiderlitteraturfestivalen Jernrosa i Odda 1. mai, men på grunn av koronakrisen vil prisen bli delt ut på et arrangement på Litteraturhuset i Oslo 26. august 2020.

I statuttene heter det at «prisen skal øke statusen til arbeiderlitteraturen og løfte fram arbeidsfolks fortellinger. Prisen skal løfte og synliggjøre arbeiderlitteraturen, og bidra til at arbeiderlitteratur er en hedersbetegnelse.

Prisen tildeles på bakgrunn av skriftlige verk som utmerker seg ved å gi økt forståelse og innsikt i levd liv, gjennom god formidling og høy litterær kvalitet. Det kan være roman, noveller, poesi eller dramatiske tekster. Prisen skal gå til norsk litteratur.»

En rekke bøker og forfatterskap er blitt vurdert og diskutert av juryen, som nå har landet på en kortliste med tre nominerte finalister. Samtlige finalister er nominert for et enkeltstående verk utkommet i 2018 eller 2019. Historien første vinner av LOs litteraturpris vil bli endelig kåret i august.

«Det er flott at vi nå får en litteraturpris som fokuserer på historier og problemstillinger om vanlige arbeidsfolk. Det skjønnlitterære feltet i Norge er preget av at en stor del av forfatterne så vel som forlagsfolk, forlag og litterære institusjoner befinner seg i et lite, geografisk område i Oslo 2 og 3. LOs litteraturpris er et friskt pust i dette beitet, og jeg er glad for å ha vært en del av juryen.»

Eystein Hanssen, leder av Forfatterforbundet
og medlem av juryen for LOs litteraturpris

De nominerte

Puslingar av Atle Berge (Samlaget)

Aleksander Kielland-ulykken i 1980 tar liv av 123 mennesker. Puslingar beskriver hvordan ulykken preger livet til datteren til en av de omkomne. Hvordan arbeidet er kilde til stolthet og frykt, og om hvordan skape sitt eget liv i skyggen av en tragedie.

Vårs av Amalie Kasin Lerstang (Cappelen Damm)

Industrien og arbeiderbevegelsen er bakteppet for Lerstangs dikt om oppvekst og ungdom i Notodden. Det er morsomt, allment gjenkjennelig og spesifikt geografisk om hvordan stedet og historien rundt deg former deg og aldri aldri er nøytralt.

Snøen stryk ut alle spor av Lars Ove Seljestad (Aschehoug)

I Snøen stryk ut alle spor skriver Seljestad poetisk om barndom på siden av samfunnet. Familien fungerer ikke etter at faren døde, men familien er likevel alt gutten har. En industribygd på Vestlandet er bakteppet for livet som ikke er så greit for en som plutselig står utenfor.

Juryens medlemmer

• Julie Lødrup, LOs ledelse, juryleder.
  • Eystein Hanssen, forbundsleder Forfatterforbundet.
  • Monica Boracco, forbundsleder Dramatikerforbundet.
  • Mette Henriksen Aas, tidl. medlem av Fagforbundets ledelse.

Se også LOs nettside.

Forfatterforbundet søker organisasjonssekretær (deltid)
Kopinor ønsker oss velkommen!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial